Kanun icrasında kullanılan aparatlar

1) KANUN MIZRABI: Deniz kaplumbağasının kabuğundan elde edilen “BAĞA” mızrap tavsiye edilir. Bunun dışında muhtelif boynuzlardan imal edilen kemik mızraplar da kullanılır. Plastik ve tahtadan yapılanlar önerilmez.

2) KANUN YÜKZÜĞÜ (veya yüzüğü): Mızrapları işaret parmaklarına sabitlemek için kullanılan yüzüklerdir. Ergonomik ve ortopedik olması önemlidir. İyi alaşımlardan yapılanları tercih edilmelidir. Bir müddet sonra işaret parmaklarının şeklini aldığı için kişiye mahsus hale gelmektedir. Bu yüzden, bir başkası tarafından kullanılması şeklini bozacağı için başkalarına kullandırtmamanız önerilir.

3) KANUN ANAHTARI: Burguları çevirerek kanunu akort etmek için tasarlanmış, muhtelif alaşımlardan dökülmüş anahtardır. Anahtar seçiminde, anahtar yuvasının burgu başları ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

4) AYAK SEHPASI: Kanunun kucak pozisyonundayken yere doğru kaymaması için icracının göbeğine doğru eğim kazanması gerekir. Bu, icra esnasındaki rahatlık ve hakimiyet açısından önemlidir. Bu sebeple, ayağı bir sehpa ile yerden belli miktar yükseltmek gerekir.

5) NOTA SEHPASI: İcra esnasında nota takip etmek için şarttır.

6) AKORT ALETİ VE DİAPOZON

7) METRONOM:Tempoyu sabitlemek için gereklidir.

8) KANUN KABI: Kutu şeklinde olanlar tercih edilmelidir. Kanunun korunması ve taşınması için gereklidir.Ara katmanında elyaf bulunduran yumuşak kumaşdan imal edilmiş kılıf çeşitleri ise kullanışsız olduğu gibi, kanunu da hasarlara açık hale getirir; akordun bozulmasına sebep olur. Tercih edilmemelidir.

Scroll Up