1) Kanunuzu çaldıktan sonra kutu kabına (hardcase) koyunuz. Kabına koyamazsanız da bulunduğunuz yerin veya evinizin hava akımlarına maruz kalmayan, sıcaklık değişimlerinin olmadığı, rutubetsiz ve korunaklı bir köşesine bırakınız. Klima, kalorifer, soba önlerine bırakmayınız. Uzun seyahatlarınızda kanunuzu kabına koymadan evvel uygun bir kumaş parçasıyla sarıp destek koruma sağlayınız. Tüm bunlar kanunuzla birlikte, akordunu da koruyan faktörlerdir.
2) Göğsü tozlanan kanunuzu, kuru bir bez parçasına sardığınız cetvel veya oklava gibi uzunca bir çubuk ile silebilirsiniz (Tellerin altından geçirerek ve nazik hareketlerle) Mandal aralarındaki tozlanmalarda ise, fazla sert olmayan diş fırçası kullanabilirsiniz. 3) Kanununuzun üstüne (göğüs,deri v.b) sıvı maddeler, sigara koru v.b. şeyler dökmemeye özen gösteriniz.
4) “Burguların yalama olması” diye tabir edilen durum ortaya çıkarsa (Burguların aşınması sebebiyle anahtarın burguları döndürememesi), sorunlu burguları, yedek olarak elinizde bulundurduğunuz sağlam burgularla değiştirebilirsiniz. Yalama olan burguları akort anahtarı ile çıkartamazsanız, kerpeten benzeri aletlerle “dikkatli bir şekilde” sökebilirsiniz.
5) Telleri düzenli olarak hafif nemli veya alkollü pamukla temizlemekte fayda vardır. Zira, kir, mızraplarla tellerin arasındaki sürtünmeyi artırmaktadır. Deforme olan telleri yenileriyle değiştiriniz. Eğer kanun dersi almaya başladıysanız, eğitmeninizden daha ilk başlarda kanun tellerini değiştirmeyi ve bağlamayı öğreniniz.
6) Elinizde daima yedek teller ve burgular bulundurunuz. Kanun satın alırken yedek burgularınızı istemeyi unutmayınız.