Udun korunması ve bakımı

1. Udunuzu çaldıktan sonra, kutusuna kaldırmadan önce, tere maruz kalan kısımlarını kuru ve yumuşak bir bezle siliniz.Silinmesi gereken bölgeler ,sağ kolun temas ettiği göğüs ve gövde kısımlarıyla , sol el parmaklarının temas ettiği sap ve klavye kısımları ile tellerdir (Ter, tellerde oksidasyon ve buna bağlı olarak çabuk yıpranmaya da neden olur).

2. Udunuzu çaldıktan sonra mümkünse kutusuna koyunuz. Eğer kutusuna koymazsanız da evinizin veya bulunduğunuz ortamın hava akımlarından (cereyan) uzak, çok sıcak veya soğuk olmayan (Oda koşulları), nemsiz bir bölümüne bırakmayı tercih ediniz. Dalgınlıkla kalorifer, soba, klima önlerine bırakmayınız. Olağanüstü hava koşullarında seyahat ederken, kutuya yerleştirmeden önce, uygun bir tülbent veya kumaş parçası ile sararak korunmasına destek sağlayınız. Tüm bunlar udunuzla birlikte akordunuzu da koruyan önlemlerdir.

3. Göğüs bölgesi, zamanla oksidasyon sebebiyle sarıya çalan bir renk alabilir. Bu durumda kesinlikle zımpara yapmayınız. Her hangi bir temizleme malzemesiyle silmeyiniz. Daha sonraları, gerekirse bir ud ustasından yardım alabilirsiniz. Aynı şekilde, tekne bölümüne de cila ve benzeri malzemelerle müdahelede bulunmayınız. Udun bu tür bakımları uzman hizmeti gerektirir.

4. Özellikle göğüs bölgesine yağ ve benzeri sıvı maddeler dökülmemesine özen gösteriniz.

5. Ud burgularında yaşanan tel boşalma sorunlarında, burguların şişip genişlemesi için burguları kesinlikle ıslatıp yeniden deliklerine sokmayınız

Scroll Up