Kanun satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

1) Doğru kalıp seçimi: Kemana başlayacak kişinin yaş, kol, parmak v.b. uzunlukları göz önünde bulundurarak keman seçilmelidir. Küçükden büyüğe “ÇEYREK (1/4)”, “YARIM (2/4)”, “3 ÇEYREK (3/4)”, “TAM (4/4)” şeklinde 4 farklı kalıp keman vardır. Keman derslerine başlayan çocukların bedensel gelişimlerine paralel olarak daha büyük kalıpta kemana geçiş yapmaları gerekir. Gençler ve yetişkinlerde ise istisnai bir minyon yapılılık sözkonusu değilse tam kalıp keman seçimi uygundur.

2) Seri İmalat Keman Seçimi: Kaba tesviyeyle süratli bir şekilde üretilen “seri imalat” kemanlar ucuz olması nedeniyle rağbet görmektedir. Üstelik kabı, reçinesi, çeneliği ve arşeleriyle birlikte takım halinde ucuz bir fiyata satılmaktadır. Bu kemanlar daha çok Çin ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde üretilmektedir. Seri imalat kemanlar,keman eğitimine başlamak için uygun olabilir. Ancak, mutlaka, keman eğitmeninin denetim ve onayı altında satın alınmalıdır. Keman eğitmeninin beğenmediği kemanları iade edebileceğiniz müzik mağazaları seçmenizde fayda vardır.

3) Lutiye (Luthier:enstrüman ustası) Keman Seçimi: Sesin karakteristik özellikleri (rezonans süresi, tınısı ve volümü) dikkate alınmalıdır. Estetik, statik ve ses özellikleri bir arada değerlendirilmelidir. Satın almadan önce farklı ustaların kemanları ücret ve diğer şartlar açısından kıyaslanmalıdır.

Scroll Up