Ud icrasında kullannılan aparatlar

1) UD MIZRABI: Geçmişte “kartal tüyü” olan mızraplar, günümüzde plastik türevi malzemelerden yapılmaktadır. İcrada tercih edilecek tuşe (mızrap vuruş) tarzına göre muhtelif kalınlık, biçim ve profillerde mızraplar vardır. Ud derslerine yeni başlayacakların bol miktarda ve farklı çeşitte mızrap edinmesinde fayda vardır. Mızrabın tel ile uyumlu olması, tel ile temas halindeyken parazit sesler üretmemesi önemlidir. Tuşe kalitesi icracının beceresine de sıkıca bağlıdır.

2) UD KABI: 2 çeşittir. Bunlardan ilki “kılıf” olarak adlandırdığımız, ara katmanında elyaf içeren yumuşak kumaş kaplar olup udu taşımak ve muhafaza etmek için son derece kullanışsız olanıdır. 2.tür kab hardcase olarak nitelendirilen mukavim kutudur ki udu taşımak, korumak ve aynı zamanda akordu muhafaza etmek için ideal olanıdır. Tavsiye edilir.

3) AYAK SEHPASI: Udun kucaktan kaymasını engellemek ve rahat kavrayış sağlamak için, sağ ayağın ve bacağın yerden uygun miktar yükselmesini sağlar. Bunun için kademeli imal edilmiş olanları mevcuttur. Gitar için üretilmiş olanları da kullanılabilir.

4) NOTA SEHPASI: Notayı takip ederek ud çalmak için, boyu da (yüksekliği) ayarlanabilenleri mevcuttur.

5) AKORT ALETİ,DİAPOZON VE AKORT DÜDÜKLERİ

6) METRONOM: Mekanik ve elektronik olanları mevcuttur. İcra esnasında ritm ve tempoyu sabitlemeyi sağlar.

Scroll Up